Beleving van een bezoekster

Landgoed De Nieuwe Aarde.
Een plek voor agro-ecologische landbouw en zelfvoorzienend leven, in verbinding met de natuur en elkaar.
Maar wat is dit eigenlijk en hoe gaat dit in z’n werk? En vooral belangrijk: wat heeft een plek als deze nodig?

Bij aankomst van de Nieuwe Aarde kom je echt in een andere wereld, zo lijkt het.
Enthousiast word je begroet door Louise en Frans die maar al te graag een rondleiding willen geven over het grote landgoed.
Een landgoed van zeven hectare grond met een eigen waterbron. Een plek waar de kippen vrij rondscharrelen, twee honden die alles goed in de gaten houden, je vriendelijk begroet wordt door een aantal katten en waar een groepje witte eenden al luid kwakend achter je aan loopt.
“We hebben ook schapen, twee paarden en één pony ” zegt Louise, “en natuurlijk ook nog twee grote varkens”.

Tijdens de rondleiding vertellen Louise en Frans honderd uit.
Hoe ze deze plek, samen met nog een aantal vrijwilligers, runnen. “Een hele klus” zeggen ze, “we hebben hard gewerkt om te komen waar we nu zijn en het is nog steeds hard werken máár we doen dit met veel liefde en inzet”.
De reden waarom deze plek in 2017 ontstaan is omdat steeds meer het besef komt dat de huidige manier van landbouw niet werkt om alle mensen op aarde te voeden. De bodem wordt steeds meer uitgeput waardoor de gewassen steeds minder voedingstoffen bevatten. En daarbij droogt de bodem uit door een gebrek aan humus.
Daarnaast draait het bijna allemaal om productie en dat kan anders. Het moet anders.
“Wij geloven ook dat het kan: leven in verbinding met de natuur, de dieren, de aarde én elkaar” zeggen ze, “alles wordt gedeeld, ook met de dieren, tot de kleinste insecten aan toe”.

Tijdens de rondleiding is er van alles te zien zoals enorme groentetuinen, kruidentuin, kas, aangeplante fruitbomen, paddenpoel en een grote tipi. En vol trots vertellen ze dat ze een voedselbos willen gaan aanleggen.
En er staan meer plannen op stapel zoals het bouwen van een schuur en educatiecentrum. “Wij willen graag onze kennis doorgeven aan kinderen en volwassenen, een echte inspiratiebron zijn” zeggen Louise en Frans.
Ook willen ze graag in de toekomst zaaigoed, potgrond, brood en eigen agrarische producten verkopen.
“En oh ja, een boomhut bouwen en die als B&B verhuren en retraitetuinen creëren ligt ook binnen de mogelijkheden” zeggen ze.
Daarnaast is deze plek ook een krachtplek met leylijnen en willen ze steeds meer toe bewegen naar het werken met heilige geometrie, energie en frequentie.

Wat een bijzondere plek met fijne en liefdevolle mensen, Louise en Frans. Mensen die met veel passie deze plek tot de nieuwe aarde willen omtoveren, zoals het in de basis bedoelt is.
Een plek met een mooie toekomst, het enige is dat het vaak ontbreekt aan hulp.
“We zijn dankbaar voor de mensen die ons helpen alleen gezien de hoeveelheid werk is meer hulp welkom” zeggen ze.
Wel is het belangrijk dat het mensen zijn die echt bereid zijn om zich vanuit hun hart te verbinden met deze plek. Die voor honderd procent achter wat De Nieuwe Aarde is staan.
Die bijvoorbeeld ook tijdens regen, wind en kou bereid zijn om hun handen uit hun mouwen te steken. “Want tja, het werk gaat elke dag gewoon door. De dieren hebben elke dag verzorging nodig en alles blijft groeien en bloeien” zegt Louise terwijl we in haar grote mooie yurt een kopje thee drinken.
“En willen we al onze plannen en dromen laten uitkomen dan hebben we mensen nodig die hier graag op vrijwillige basis willen komen werken”.

De Nieuwe Aarde. Een plek waar de tijd stil staat of juist deze tijd ver vooruit is.
Een plek van herinneren en tot een besef komen dat alles draait om balans en eenvoud.
Een plek van samenwerken.
Waar talent en kwaliteit elkaar ontmoeten, in verbinding.

Mocht je meer willen weten en/of interesse hebben om De Nieuwe Aarde te ondersteunen neem dan contact op met Louise & Frans 06 20722575.

 

foto’s en tekst   Nienke Kanngiesser