Natuurlijke hagen en struweel

We hebben subsidie ontvangen van de provincie Gelderland om natuurlijke voedselhagen aan te leggen en een voedselbos struweel. Bijna 2000 planten en bomen zijn besteld om de hagen en struweel aan te leggen.

De bedoeling is een natuurlijke voedselhaag om de paardenwei heen waarbij de paarden en schapen gedeeltelijk helpen met het onderhoud.
De hagen gaan helpen om de bodem van de weides meer van organisch materiaal te voorzien. Als mede een huisvesting bieden voor volgels en insecten. Ook deze zorgen voor bemesting en verbetering van de bodem.  

Allereerst zijn we begonnen met de bodem licht te frezen. Dit maakt het planten een stuk gemakkelijker. Daarna werden de bomen bezorgd en moesten de planten gesorteerd worden en uitlegt op de plant plek.

Vervolgens kon het planten beginnen. Wat hebben we veel hulp gehad. Met liefde werden de planten in de grond gezet. Peter Heijke van stichting Groen en Mens hielp op de eerste dag met het sorteren van de bomen en struiken en snoeide direct de fruitbomen. 

Als een geweldig team werkten de vrijwilligers tijdens het weekend. Ook de week er op zijn er nog de nodige vrijwiligers komen helpen. Tussendoor is er genoten van de zon en het gezelschap tijdens de lunch en de koffie.

Ook de kinderen waren welkom. Zij hebben ook genoten en zelfs geholpen met de dieren en het planten van bomen en struiken. 

Alle bomen staan in de grond. We kijken uit naar de komende jaren hoe het er uit komt te zien als alles groeit en bloeit. En wat voor effect het heeft op de bodem van de weide en hoe het uitpakt voor de paarden, de insecten en de vogels. Maar ook hoeveel vruchten we ervan kunnen plukken.